Marmara Üniversitesi Mezunlarını - Öğrencilerini Bulmanın En Kolay Yolu.
Türk Dili ve Edebiyatı
TÜRK DİLİ ve EDEBİYATI BÖLÜMÜ

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde yer alarak 8 Kasım 1982'de faaliyete başlayan ilk üç bölümden biridir. Fen-Edebiyat Fakültesinin kurucu dekanı Prof. Dr. Hakkı Dursun Yıldız'ın gayretleriyle iki misafir öğretim üyesi getirtilmiş, 50 öğrencisi ile Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretime başlamıştır. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün ilk bölüm başkanı Prof. Dr. Mehmet Akalın'dır. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, 1989-1990 öğretim sezonunda Fındıkzade'deki geçici binasından Göztepe Kampüsü'ne taşınmıştır. O tarihten bugüne değin, Fen-Edebiyat Fakültesi binası A Blok, birinci katta faaliyetine devam etmektedir. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünün ilk mezunları, daha önce MEB tarafından yapılan öğretmen yeterlilik sınavlarında %100 başarı elde etmiştir. Bu başarı daha sonra da devam etmiş, mezun öğrencilerimizin, başta Eğitim-Öğretim ve Basın-Yayın sektörü olmak üzere birçok alanda rahatlıkla iş bulabilmelerini sağlamıştır.

Bölümün amacı Türk Dili ve Edebiyatı'nın tarihî dönemlerini ve çağdaş yönelimlerini öğretip; edebiyatı iyi bilen, dili güzel kullanan, şair ve yazarların eserlerini okuyan, gelişigüzel konuşmaktan ve çalakalem yazmaktan kaçınan, saha ile ilgili bütün yayınları, panelleri, toplantıları ve gelişmeleri takip eden öğrenciler yetiştirmektir. Türkiye ve Türkiye dışındaki Türk Dili ve Edebiyatı bölümleri ile işbirliği içinde olan araştırmacıları bilim ve kültür hayatına kazandırmaktır.

Marmara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün uluslararası bir Türkoloji Merkezi haline gelmesi, dünyada bu alanda çalışanlarla iletişimi artırması, öğretim üyeleri ve öğrencilerin değişim programları içinde kuruma ve kendilerine faydalı olacak şekilde yer almalarıdır.

Eğitim amaçları: Türk Dili ve Edebiyatı'nı bilimsel biçimde öğrencilere öğretmek, daha kaliteli yüksek lisans ve doktora öğrencileri yetiştirmek, öğrenciler arasında yetenekli olanları şiir, hikaye, roman vb. denemelere yöneltmektir.

Araştırma Amaçları: Bölüm elemanlarının makale, tebliğ, kitap vb. akademik çalışmalarının sayısını artırmak, alanları ile ilgili daha çok çalışma yapmasına fırsat tanımaktır

Aktif Mezunlar
İstatistikler

Toplam Mezun :3461

Tüm İstatistikler
Anasayfa - Marmara Üniversitesi Mezunları Listesi - Mezun Bul Ara - Marun Duyurular